Меню сайту
Наш опрос
Інформація на сайті була для вас корисна?
Всього відповідей: 62
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2015 » Грудень » 9 » Круглий стіл за темою «Статистична оцінка економічного та соціального розвитку території
13:55
Круглий стіл за темою «Статистична оцінка економічного та соціального розвитку території

4.12.2015 р. на кафедрі статистики та математичних методів в економіці відбувся круглий стіл на тему «Статистична оцінка економічного та соціального розвитку  території (країни, регіону)», приурочений відзначенню Дня працівників статистики, який українські статистики відзначають щорічно 5 грудня.

                             

Становлення і розвиток української статистики сягають сивої давнини, що документально підтверджується згадками про скіфського царя Аріанта з Придніпров'я, який для з'ясування кількості дорослого чоловічого населення наказав кожному принести наконечник стріли, з яких було зроблено великий казан-пам'ятник. Уже за часів Київської Русі було налагоджено збір інформації про суспільні явища і процеси, економічне життя, стан соціального розвитку. На початку статистика мала виключно практичний характер і використовувалася для стягнення податків.

Статистика як наука з'явилась у ХІХ ст. Німецький вчений Ланге писав: «ХІХ вік зродив нову науку, «найреволюційнішу із наук» – статистику, котра, без пристрасті і зависті, невмолимо та правдиво виказує всі потреби життя, розсвічує всі його тайники». Український громадський діяч, історик, соціолог, письменник Володимир Григорович Барвінський у своїй праці «Досліди з поля статистики» (1882 р.), писав: «Нема такого поля в людськім життю, де статистика не мала би своєї великої ваги, ... вона говорить цифрами, незаперечними цифрами дає докази, поучає і виявляє незаперечні закони». Класик української літератури Іван Якович Франко постійно цікавився станом статистичних досліджень, прагнув до статистичної грамотності та вимагав її від інших вчених. Він захоплювався статистикою, широко використовуючи у своїх творах, наукових працях, публіцистиці статистичні дані і розрахунки.

У сучасних умовах розвитку українського суспільства статистика займає особливе місце, вона має відношення до усіх аспектів суспільного життя. Статистична інформація є базою для прийняття державних рішень, які впливають на кожного з нас. Затребуваність статистичних даних в різних областях економіки і соціального життя зростає, відбувається модернізація системи збору, обробки і поширення статистичної інформації, формуються нові статистичні показники, що потрібні державі і громадянам країни, проводяться нові великомасштабні статистичні спостереження.

У заході, покликаному з акцентувати увагу на необхідності якісного вивчення дисципліни «Статистика», на  важливості точних, об'єктивних і порівнянних статистичних даних на національному і міжнародному рівні, які сприяють проведенню реформ в нашій країні,  взяли участь студенти  Навчально-наукових інститутів фінансів, банківської справи, економіки, оподаткування та митної справи, викладацький склад кафедри статистики та математичних методів в економіці.

Силами студентів до Дня працівників статистики було створено більше 15  тематичних стінгазет, серед яких був проведений конкурс на саму «статистичну». Перемогла, звичайно, дружба! Адже не можна інакше оцінити ту теплоту і увагу до статистики, яку студенти вклали в створення стінгазет та інших інформаційних матеріалів.

Офіційна частина відкрилася доповіддю професора кафедри, керівника наукового гуртка «Аналітик» Світлани Володимирівна Заєць, націленою на висвітлення ролі офіційної статистики і проблем, що стосуються функціонування національної статистичної системи, та промовою завідувача кафедри статистики та математичних методів в економіці Тетяни Миколаївни Паянок.

Питанням статистичного аналізу безробіття, рівня зайнятості, здійснення міжкраїнної та регіональної порівняльної оцінки були присвячені презентації Інни Козіцької, Яни Варавіної (студенток групи ФБі-13-3), Євгенії Максимчук, Марії Козел, Ярини  Десик (гр. ФБМі-13-6).

Вплив міграції на економічний розвиток України за допомогою статистичних даних висвітлив у своїй презентації Вадим Беседовський (гр. ФБі-13-3).

Вікторія Якубович, студентка гр. ФББ-13-7, продемонструвала як за допомогою статистичних методів можна оцінити зміну показників інтенсивності людського розвитку в окремих регіонах України. Євгеній Когденко, студент гр. ФБі-13-3, змістовно доповів про стан, динаміку та напрями оптимізації фінансування освіти в Україні. Юлія Даюк,Олена  Смокова (студентки гр. ФБМі-13-6), Діна Кошеленко (гр. ФБі-13) здійснили статистичну оцінку обсягів інвестування та  інвестиційної привабливості України та її регіонів. Тетяна Олексієнко (гр. ФБі-13-3) зупиналась на аспектах статистичного аналізу інноваційного розвитку промислових підприємств України.

Анастасія Кравцова (гр. МЕБ-13-1)  познайомила учасників круглого столу з динамічною регіональною оцінкою інноваційної діяльності промислових підприємств України. Євгенія Цикалюк (гр. ФБі-13-3)  досліджувала зовнішню торгівлю послугами як один з важливих показників соціально-економічного розвитку України

Анастасія Горох (гр. ФББ-13-7) статистично оцінила тенденції, перспективи розвитку споживчого кредитування в Україні. Олександр Кирильчук (гр. ФБ-13-1) розглянув динаміку зміни золотовалютних резервів НБУ як фактор забезпечення фінансової стабільності країни. Сніжана Погребняк (гр. ФБі-13-3) здійснила статистичний аналіз паливно-енергетичних ресурсів України в контексті їх раціонального використання.

Доповіді учасників круглого столу демонстрували, що статистика пронизує усі аспекти сучасного життя і служить підгрунтям для прийняття урядових рішень у сфері підприємницької та  суспільної діяльності, і є життєво важливим інструментом економічного і соціального розвитку.

Після завершення змістовної частини почалася неформальна частина – і святковий захід закінчився за круглим «солодким» столом спілкуванням між студентами і викладачами в дружній невимушеній обстановці.  Кожен підняв келих з гарячим чаєм за  цікаву, перспективну і таку, що постійно розвивається, практичну діяльність і науку – СТА-ТИС-ТИ-КУ!

Світлана Володимирівна Заєць, к.е.н., доцент, керівник наукового гуртка «Аналітик» кафедри статистики та математичих методів в економіці

Просмотров: 832 | Добавил: BnD | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Архів записів

Кафедра управлінського обліку, бізнес-аналітики та статистики © 2024
Конструктор сайтів - uCoz